Acvariul din Constanta (CT)

In calea plimbarii pe Faleza Cazinoului

iulie 2022

Acvariul din Constanta este alt obiectiv de la malul Marii Negre vizitat si ras-vizitat de mine si ai mei. S-a deschis la 1 Mai 1958 si este primul acvariu public din Romania.

Carui copil nu ii plac pestii si acvariile? Credeti cumva ca ajungeam anual la Constanta si nu veneam sa-i salut pe prietenii care se balacesc toata viata lor in apa?

Unde? Cand?

Copii, adulti, care vreti sa ii vedeti, indreptati-va pasii la adresa: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii CMSN) Constanța, Bulevardul Regina Elisabeta 1, Constanța 900733, Romania.

Acvariul din Constanta

Din CMSN mai fac parte delfinariul, planetariul si mini zoologica de langa acestea.

Sa ajungeti acolo intre orele 9 si 20 ca sa puteti intra, altfel retineti locul si reveniti. In mod normal alocati circa 30 minute vizitei.

Acvariul este amplasat pe faleza de langa port, fata in fata cu Cazinoul. De fapt este un fost restaurant anexa a Cazinoului, daca nu stiati!

Ah, saracul Cazino! Au! Au! Au! Ati mai auzit de vreun cazinou sarac? Exista in Romania, din pacate si cu lacrimi in cuvinte….

Prin acvariu

Vizitarea acvariului urmeaza ideea de sens unic. Asta daca luam in considerare ca se intra printr-o parte si se iese prin alta, diametral opusa, situata 50 metri mai incolo.

Asta este un indiciu ca acvariul nu ocupa o suprafata mare, mai ales daca il comparati cu ceea ce multi ati vazut prin alte tari. Nici tehnologizat nu arata ca pe alte meleaguri, a ramas destul de ancorat in timpurile cu stema pe tricolor.

In interior nu trebuie sa circului in sens unic ci poti sa te invartesti si in loc daca vrei.

In holurile de la intrare si iesire sunt 2 harti care reprezinta Marea Neagra.

Marea Neagra – harta

Destul de micutul acvariu isi propune sa prezinte ce altceva decat … fauna si flora acvatica. Muzeul are trei sectii (asta am gasit pe net, la fata locului nu am realizat): Marina, Dulcicola si Pesti Exotici.

Din Sectia Marina, catre iesire dar si in bazinul central veti intalni pestii din mari, intre care nu ii puteti ignora pe aceia cu “creasta pe spate”. Sturioni, cega, nisetru, morun. Pe unii insa nu i-am revazut la ultima vizita. Acestia sunt valorosi pentru carnea și icrele lor si se balacesc in Marea Neagra.

Sectia Dulcicola include animale marine de apa dulce care se balacesc in baltile si lacurile cu apa dulce de pe langa Dunare. Pentru cunoscatorii cu si fara undita saluati crapul, carasul, rosioara, somnul.

Sectia Pesti Exotici este cea mai atractiva din acest muzeu. In acvarii mici insirate pe circumferinta interioara a spatiului muzeal vezi cum inoata, se odihnesc, mananca, se ascund pesti si reptile exotice din America, Africa si Asia. Dupa numele lor le spune piranha, pestele cutit, anemone, pestele inger, pisica, pestele leu, xifo, majoritatea viu colorati.

La iesire apreciem florile de langa Acvariu.

Cat priveste punerea in valoare a modului de iluminare si a informatiei despre cele vazute mai avem de invatat de pe la altii.

Pentru un tur al orasului Constanta click aici.

Numai de bine!

1 thought on “Acvariul din Constanta (CT)”

Leave a Comment